fredag 18 mars 2016

Paris

Så landade då flyget i Paris. Självklart full av förväntningar, Paris har ju funnits i filmer och böcker jag har sett och läst genom hela livet. Den första fördomen som slog in var att fransmän intge tycker det är viktigt med skyltning... de skyltade en liten del av vägen till bagageutlämningen sedan var jag helt plötsligt i ankomsthallen utan bagage!?!? Suck, bara att slinka in bakvägen och leta efter rullbanden. Mötte fler på vägen som inte heller hade fått med väskorna... Fiskade upp väskan och kom med tåget till Gare Du Nord
Som synes läggdags på en gång... lite vatten och lite bläddra i guideboken på hotellrummet sen ställa larmet och sova gott.
Upp med tuppen som vanligt när brorsan och jag turistar. Frukost...
Festliga smörförpackningar va? Brödet var fantastiskt gott, yoghurten full med socker (tur att det stod på vad det var för smak) och hyggligt kaffe. Bara att köra igång då..

Förbeställda biljetter till Louvren. Lika bra att ta första tiden på morgonen, man har ju ingen aning om vad det tar för tid att gå omkring i detta jättekomplex, hur mycket folk man ska trängas med eller hur mycket kö det är framför
Precis... Monna Lisa. The one and only, legendernas legend. Mytomspunnen som få. Vi lade upp strategi om att gå direkt till "den viktigaste" tavlan för att slippa så mycket folk som möjligt och sedan traska runt i lugn och ro.
Det visade sig vara ett väldigt bra recept, vi kunde studera henne i lugn och ro (större faktiskt än vad jag hade föreställt mig) och sedan strosa genom olika utställningar och faktiskt titta och inte bara gå förbi.
En lagom stund senare bar det av mot Notre Dame. Vi korsade över till andra sidan av Saine, fikade lite och passerade en massa pampiga byggnader som man bara kunde gissa vade det var... som sagt, skyltning är väl inte det starkaste kortet de har där.
In stution för krigsskadedrabbade. Guldkupol, vallgrav och fina parker. Sedan var det dags för den där pinnen som syns var än man är i staden...
Eiffeltornet såklart. Stor park på väg mot tornet från det hållet vi anlände. Det var vår och marken var ganska slabbig, tur var väl det för där upptäckte jag en sak till som Parisare/Fransmän är dåliga på: att plocka upp efter sina hundar. Det blev att se sig för. Faktiskt också i stan på trottoarerna... Synd.

Trasken fortsatte mot Triumfbågen. Många stora städer har en, lite olika storlekar och namn bara. Den här är stor. Jättestor.
Traskade såklart vidare efter detta monument. På andra sidan stan ligger ju Galleries Lafayette, shopping-galleriorna nr1. En för Homme och en för resten..? Well.. Jag köpte de dyraste underkläderna jag någonsin köpt men så är det när man ska ha på sig tjusig klänning, det kostar att ligga på topp så att säga. Efter uträttat uppdrag tog vi oss upp på byggnadens tak, enlig ryktet skulle en fantastisk utsikt bjudas
Ryktet talade sant. All denna utsikt för inga pengar (för underkläderna hade jag ju fått handla i vilket fall) i stället för att trängas bland alla turister i något annat torn... Väl tillbaka på hotellet hade vi avverkat dryga två mil till fots, det räcker väl ganska bra för en dag på stan? Vi såsade lite på hotellrummet innan vi gick ut för en matbit.

Bra dag






1 kommentar: